Make-over voor fietswinkel gebroeders Nota

Van ventieldop tot laptop

SINT NICOLAASGA – Een grondige verbouwing van Nota’s Smederij in Sint Nicolaasga heeft voor een interieur gezorgd dat past bij een professionele fietsenzaak. De vraag naar fietsen is ontzettend groot. Bovendien volgen de innovaties elkaar in rap tempo op. ,,It is saak om oan te hekjen by dizze ûntjouwings.”


Het hoofdstuk van de roof van een grote partij fietsen lijkt voor de gebroeders Nota definitief afgesloten. Ze kijken volop vooruit. De nieuwe inrichting van de winkel geeft een goed beeld van de ontwikkelingen waar Harry en Piet Nota op in willen spelen. ,,It binne eins trije fasetten. De gewoane wen-wurkfyts, de elektryske fyts en de sportfyts”, geeft Harry Nota aan.

De broeders zijn in 1978 met de fietsenzaak begonnen. Ze namen de smederij van hun vader Yme Nota over. Ze besloten om van een gezamenlijke passie hun beroep te maken. ,,We siten beide in soad op 'e racefyts en noch altiten ha we dêr in hiel soad wille fan. We ha op dit stuit sa'n bytsje eltse bekinde berg op ús fytsbeklommen. As it moat, dan kinne wy ús klanten dêr ek in goed advys oer jaan.”

De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in kwaliteit. De merken Koga, Batavus en Merida zijn boven komen drijven. ,,Minsken freegje tsjinwurdich mear as allinnich in fyts. De kwaliteit stiet hieltiten mear foarop. Pas dêrnei wurdt der in priis frêge. Der wurd fan ús in stikje kunde en service frêge. Om dat op nivo te hâlden, folgje myn broer en ik sa’n fiif of seis kear yn ’t jier in kursus. We moatte alles oer elektryske fytsen witte. Boppedat folgje de ûntjouwings elkoar yn ’n rap tempo op. Nim allinnich mar it skeakeljen op in race- of ATB-fyts. Der komme al elektryske skeakelsystemen.”

Sprekend voor de vooruitgang is dat in naast alle gereedschap in de werkplaats van de gebroeders Nota. ook een laptop op de werkbank staat. ,,Ja, dy elektryske fytsen wurde troch in komputer oanstjoerd. Dus as er wat oan skeelt dan, moatte we de laptop op 'e fyts oanslute.”

De elektrische fietsen zijn ontzettend populair. Een kwart van de mensen rijdt in middels op fietsen met een elektronische aandrijving. ,,Der is in nije generaazje fytsers bykaam. Foarhinne wiene elektryske fytsen allinnich foar minsken dy't net sa kwiek mear wiene. Dy tiid is eins foarby. No stappe ek de minsken op 'e fyts dy't foarhinne by wynkreft fjouwer thús bleaune.”

Ook race- en ATB-fietsen zijn mateloos populair. De neerwaartse spiraal in de jaren negentig is volgens Harry Nota echt doorbroken. Waar klanten in het verleden de keus uit maximaal vijf verschillende racefietsen hadden, is het nu zelfs zo dat de mensen zelf hun fiets kunnen samenstellen. Deze zin even opnieuw maken. In stukken hakken en dan vertellen wat je wilt vertellen. Nota's Smederij is één van de weinige Noordelijke Signature dealers waar klanten via de website Koga Signature, een complete fiets naar eigen wens op kunnen bouwen.

Nota's Smederij is ook de enige fietsenzaak in Nederland waar een racefiets kan worden geleast. ,,Troch de reedridersclub STD is hjir in fanatyke groep frijwilligers dy't it fytsen foar jeugd organisearret. Bern wolle in fyts en sjogge op Marktplaats. Heit en mem ha gjin ferstân fan fytsen en keapje 'm. Efterôf hiene se dochs leaver in nije fyts kocht. By ús kinne de bern foar in lyts bedrach in fyts lease. Se kinne de fyts in jier brûke en dan bepale of se oergean op keap.” De fietsenzaak heeft vijftien leasefietsen beschikbaar. Inmiddels is er al een wachtlijst.

Naast de fietsen heeft de zaak ook een rijk assortiment aan onderdelen en bijbehorende accessoires. Over allerlei onderwerpen – van kleding tot voeding – kan een gepast advies worden gegeven. Uiteraard pronkt ook het bekende blauwe fietstenue in de winkel. Inmiddels zijn er duizenden exemplaren verkocht. Bij ieder sportief fietsevenement zijn de blauwe 'Nota's' vertegenwoordigd. ,,Ek dêrmei bliuwe we fernijen. Sa ha we sels helmen dy't pasje by it tenue”, vertelt een enthousiaste Nota. Hij wrijft een keer in zijn handen. ,,Wurkje mei fytsen is sa leuk!”

Internet wordt steeds belangrijker. Dat constateren ook Harry en Piet Nota. Op internet worden fietsen tegen scherpe prijzen aangeboden. ,,Faaks ûntbrekt de service en garânsje”, stelt Harry Nota. Bijna dagelijks kloppen mensen bij de vakhandel aan met gebreken aan een fiets die op internet is gekocht. Het gaat dan op problemen met het wiel tot een compleet verkeerd opgemeten frame. De broers hebben besloten om op die ontwikkeling in te spelen. ,,Wy ha op www.notastnyk.nl ek fytsen stean tsjin in skerpe priis mar wol mei behâld fan service en garânsje.” Alles staat nog niet op  website maar die wordt steeds verder uitgebreid. Er is zelfs een webwinkel te vinden waar de mensen eenvoudig hun fiets kunnen bekijken. Afleveren gaat vanuit de winkel omdat we persoonlijk contact en een goede afstelling belangrijk vinden.